Wat is een sandwichpaneel?

Alles wat je moet weten in een handig overzicht.


Sandwichpanelen zijn een zeer populaire keuze als gevelbekleding bij zowel industriegebouwen, kantoren als woningen. Een paneel bestaat uit twee dunne metalen platen met daartussen isolatie. De panelen zijn in een zeer uitgebreid gamma van standaard RAL-kleuren te verkrijgen. Ook kleuren op maat zijn beschikbaar, uiteraard tegen een meerprijs.

Verder zijn de panelen ook nog eens in een breed scala van vormgeving te verkrijgen wat de diversiteit alleen maar ten goede komt.

De samenstelling van een sandwichpaneel

Goedkoop Sandwichpaneel wand geïsoleerd PUR

Het paneel bestaat vrijwel volledig uit een isolerende binnenschil dat, zoals bij een sandwich, zit tussen twee metalen schillen. Die beschermen de isolatie tegen de verwering van de natuurelementen of mechanische schade van buiten uit óf van binnen uit. De sandwichpanelen hebben vaak een breedte van ±1m breed en kunnen tot zeer grote lengtes gemaakt worden.

De exacte opbouw van de panelen, dikte van de panelen, metalen schillen, afwerking e.d. zijn steeds afhankelijk van de producent. Gemiddeld gezien is de samenstelling wel steeds dezelfde. Elke producent heeft steeds technische fiches beschikbaar.


Opbouw


Een staalplaat van ±0,4-0,5mm.
Voor het lakken wordt de schil behandeld tegen het roesten, zodat bij mogelijke beschadiging, de platen geen lelijke roestvlekken krijgen. De zichtzijde (binnenkant van het gebouw) heeft vrijwel altijd standaard een interieurcoating. Dit is een standaard gebruikte kleur die RAL 9002 (grijswit) of 9010 (wit) benaderd, uiteraard zijn andere kleuren een mogelijkheid. Elke fabrikant heeft een standaard profilering, de meest voorkomende zijn plankenprofiel, zaagtand of een vlakke plaat.


Pflaum dak- en gevelsystemen profilering
Pflaum dak- en gevelsystemen profilering

Bevestiging

Sandwichpanelen worden steeds tegen staal of hout bevestigd. Men moet daarbij doorheen het paneel direct in de structuur vast boren. Om die reden worden er stalen omega’s of houten latten geplaatst tegen betonpanelen (±30mm dik of meer).

De sandwichpanelen hebben een kop en staart (mannelijk/vrouwelijk stuk) met een specifieke profilering. Tijdens het plaatsen passen deze twee stukken in elkaar waarbij enkele rubbers in die profilering zorgen voor een water- en winddichte sluiting.

Er zijn hoofdzakelijk twee manieren om de panelen te bevestigen tegen de achterliggende structuur:




sandwichpaneel zichtbare bevestiging

Zichtbare bevestiging


Van buiten uit worden schroeven direct doorheen het sandwichpaneel geschroefd in de achterliggende structuur met zelfborende kop. De schroef blijft aan de buitenzijde volledig zichtbaar. Om de schroef te camoufleren wordt een afdekkapje in dezelfde kleur op de schroef gezet. Ook een gelakte schroef is een minder opvallende oplossing.

Tussen de schroefkop en het paneel zit een gevulkaniseerde dichtingsring die er voor zorgt dat geen vocht doorheen het sandwichpaneel kan sijpelen.

Verborgen bevestiging


De profilering van 1 van de koppen is zo gemaakt dat de schroef door een lip gedraaid kan worden om het sandwichpaneel vast te zetten. Wanneer men het volgende paneel plaats, grijpt de lip van de andere kop over de eerste lip en verbergt zo de schroef.

De koppen zijn zo gevormd dat het volgende paneel in het vorige past en niet meer weg kan. Door deze manier van verbergen moet steeds op een hoek gestart worden. Aan het einde van de gevel komt het zelden uit op een volledig paneel. Daarom moet hier vrijwel steeds het paneel ingekort worden met een zaag.

Omdat de schroeven op het einde wel zichtbaar blijven worden deze verborgen achter de hoekafwerking van het gebouw.

sandwichpanelen onzichtbare bevestiging

MATERIAALGIDSEN & KWALITATIEVE BOUWMATERIALEN

Gedetailleerde uitleg bij elk proces in industriebouw.

Bekijk alle artikels
Ga naar de webshop

Renovatie

Sandwichpanelen zijn een zeer dankbaar materiaal om een bestaand, verouderd gebouw een snelle totaalrenovatie te geven. Zolang de bestaande gevel stabiel genoeg is kan op zeer korte tijd een gebouw volledig bekleed worden met de panelen. Hierdoor ontstaat een volledig nieuwe en frisse uitstraling.

Afhankelijk van de toestand van de gevels plaatst men omega’s of een dubbel L-profiel tegen de gevel. Daarna zet men de panelen op deze regelstructuur vast. Ter hoogte van deur- en raamopeningen zet men achteraf plooiwerk om de openingen mooi dicht te werken.

Over de bestaande dakrand en de sandwichpanelen plaatst men een nieuwe dakrand en de renovatie is al zo goed als klaar. Mits wat extra aandacht en isolatie bij het plaatsen van de afwerkstukken aan de openingen kan de thermische waarde van de nieuwe schil het gebouw wat extra isoleren. Zo worden bijkomend de verwarmingskosten nog wat gedrukt.

Wel moet men er rekening mee houden worden dat er eventueel een extra plint geplaatst moet worden rond het gebouw. De panelen kunnen best niet aansluiten met de grond omwille van eenvoudig beschadigen door voorbijgaande voetgangers of verkeer.

Regelstructuur

Een regelstructuur wordt vooral bij renovatie aangeraden om eenvoudiger te plaatsen of om eventueel scheve stukken weg te werken.

Ook doe-het-zelvers kunnen voordeel halen uit een regelstructuur omdat het makkelijker is om hier in te bevestigen met zelfborende/zelfdtappende schroeven. Dit is maar 1 handeling doorheen het hele paneel. Rechtstreeks in steen of beton bevestigen is moeilijk omdat enerzijds het paneel horizontaal en verticaal waterpas gehouden moet worden. Anderzijds moet doorheen het paneel een plug in de muur gezocht worden. Al deze handelingen tegelijk, alsook het lompe gewicht en de grote afmetingen van de panelen maakt het omslachtig met vermoedelijk jammerlijke krassen op de panelen her en der.

Voor de ervaren montageploegen, of klussers met voldoende lef, raden we de plug en schroef hiernaast aan.



Sandwichpaneel op stalen regelwerk met omega tegen muur

Detail van omega als regelstructuur bij zichtbare bevestiging

Omega's


Wanneer de wand perfect vlak is en men niet meer moet uitvullen om een waterpas geheel te krijgen, plaatst men omega’s of houten latten. Dit is de snelste en eenvoudigste methode. Vaak verkiest men stalen profielen aangezien hout op termijn wel eens kan verweren. Duurzame houtlatten kunnen dan weer een stevig prijskaartje met zich meebrengen. Stalen omega’s worden gemaakt van dunne vlakke platen. Door het plooien in een omegaprofiel worden deze zeer sterk en kunnen ze bovendien volledig op maat geplooid worden. Zo kunnen ze exacte afstanden in de diepte overbruggen wanneer dit nodig mocht zijn, zonder een grote meerprijs.

De bevestiging van deze omega’s is gemiddeld gezien elke 750mm met een slagplug of betonschroef van M10.  Dit hangt uiteraard steeds af van de omstandigheden. Ook het aantal horizontale regels bij verticaal geplaatste sandwich (of verticale regels bij horizontaal geplaatste sandwich) hangt vooral af van het type paneel. Dit vindt men steeds terug in de technische fiche. Hoe dikker een sandwichpaneel, hoe groter de afstand tussen de benodigde bevestigingspunten. Enkel boven en onder (enkelvelds) is in verschillende situaties al voldoende. Een extra regel in het midden van het paneel voor de zekerheid kan zeker geen kwaad (dubbelvelds). Bij twijfel blijft de technische fiche de beste optie in de zoektocht naar een correct antwoord.

Dubbele L-profielen


Wanneer de bestaande gevel onregelmatig is kan men moeilijk een vaste regelstructuur plaatsen aangezien de sandwichpanelen dan welvingen gaan vertonen. Dit kan men zeer eenvoudig opvangen door tegen de gevel een stalen L-profiel vast te zetten. Dit is net zoals de omega’s, elke 750mm met een slagplug of betonschroef van M10, maar ook dit is weer afhankelijk van de omstandigheden.

Bovenop kan men dan een tweede L-profiel leggen dat men met een schietlood kan uitlijnen met alle L-profielen die zo vrij liggen. Wanneer de hele gevel is uitgelijnd kan men de profielen met de ruggen aan elkaar vastzetten met rivetten, teksschroeven of andere. Uiteraard moet deze verbinding voldoende sterk zijn om druk- en zuigkracht van de wind op te vangen. Idem zoals bij omega’s is ook hier het aantal regels afhankelijk van de voorschriften.

Sandwichpaneel op stalen regelwerk tegen metselwerk
Dubbel L-profiel voor het uitlijnen en opvangen van sandwichpanelen

Schroeven voor sandwichpanelen

Doorgaans moeten panelen steeds vastgezet worden met zelfborende schroeven met een zeskantkop. De boorpunt moet aangepast zijn aan de dikte van het onderliggend staal. De schroeven zijn van het type Din7504 en hebben bijkomend een onderlegring met epdm vulanisatie zodat het gat direct waterdicht is. De boorpunt zorgt dat het gat in dezelfde beweging geboord wordt als het vastschroeven. Zo wordt er veel tijdswinst geboekt. Voor onzichtbare bevestiging kan u best gegalvaniseerde schroeven gebruiken.

Indien u met zichtbare bevestiging werkt kan u een kapje zetten over gegalvaniseerde schroeven of ineens gelakte schroeven kiezen. Vaak kunnen deze in exact dezelfde kleur besteld worden of zelfs volledig op maat gelakt worden. Qua lengte van de schroef moet u steeds de dikte van het sandwichpaneel tellen + 10mm extra bij bevestiging in staal (voor houten regels moet u 50mm extra tellen). Daarna moet u naar boven afronden ten opzicht van de beschikbare maten. Dit is slechts een richtlijn.

In de technische fiche van de schroeven staat steeds het klembereik. Dit moet overeenkomen met de dikte van het paneel ter hoogte van de bevestiging. De volledige dikte van het paneel bij zichtbare bevestiging of de volledige dikte -15mm (vaak) om tot aan de diepere lip te komen bij onzichtbare bevestiging.

Sandwich schroef met afdekkapje
Afdekkapje

Abonneer en ontvang gratis industriebouw-tips!

Enkel als we echt iets nuttig te zeggen hebben hoor je van ons! Doe dus je voordeel en schrijf je nu in!

Like ons op facebook!

De recentste artikelen, nieuwe producten, knappe realisaties en meer...

EPB en sandwichpanelen

Industriegebouwen zijn lang buiten schot gebleven, maar de EPB-regelgeving gaat zich meer en meer op alle types gebouwen richten. Sandwichpanelen worden bovendien ook meer en meer gebruikt bij kantoorgebouwen en woningen.

Deze zijn zeker gebonden aan de strenge regels. De zichtbare bevestiging zorgt steeds voor een rechtstreekse doorboring van de isolatieschil met stalen schroeven. Hierdoor ontstaat iedere keer een koude brug. Slechts één schroef is geen groot probleem als een koude brug. Een sandwichpaneel is echter meerdere keren doorboord en er zitten vele panelen op een gevel. Al die schroeven groeien van vele kleintjes uit tot 1 grote koude brug.

Verborgen bevestiging is al een betere manier om panelen te bevestigen omdat de schroeven uit de directe buitenlucht gehaald worden. De buitenschil staat wel nog steeds in contact met de schroef waardoor de koude nog steeds van buiten naar binnen geleid kan worden doorheen de schroef. Het is echter al een beperktere koude brug dan bij zichtbare bevestiging.

Sandwichpanelen zonder koude brug

Ondertussen hebben verschillende fabrikanten een oplossing gevonden om aan de steeds strengere eisen te voldoen. Deze zijn gebaseerd op de sandwichpanelen die gebruikt worden voor koelcellen. Deze panelen hebben in de isolerende laag tegen de binnenschil extra verstevigende platen zitten om de panelen van de binnenzijde uit te bevestigen.

Deze methode heeft echter nog zwakke punten aangezien niet het volledige sandwichpaneel doorboord wordt. Zuigkrachten die de wind op de panelen uitoefent worden verdeeld over de verstevigingsplaat, maar de grote last zit nog steeds op enkel de binnenschil. Om die lasten beter te verdelen zijn er meerdere bevestigingspunten nodig wat voor meer staal vraagt en hogere kosten zorgt.

Bovendien is het niet altijd even eenvoudig om van de binnenuit de panelen vast te schroeven (ter hoogte van de kolommen e.d.). Hierdoor moeten de sandwichpanelen op voorhand correct ingepland worden en voorzien van verstevigingsplaten wat ook voor een stevige meerprijs zorgt.

Enkele belangrijke opmerkingen

  • Veel mensen vinden zwarte sandwichpanelen een zeer elegante kleur en vormgeving. Deze zwarte kleur is echter zeer gevoelig voor zonlicht. Bij direct zonlicht warmt de buitenschil zeer snel op wat voor een zeer snelle uitzetting zorgt. Indien de isolatie niet voldoende gehecht is aan de buitenschil zal deze lossen. Daarna kan de schil bol komen te staan. Dit is zeker niet bij alle panelen en ook niet alle fabrikanten, maar men moet zeker voorzichtig zijn bij het gebruik van deze panelen. 
    Zoals op de foto te zien is kan dit ook gebeuren bij andere kleuren. Dit kan evenzeer een productiefout zijn.
  • Sandwichpanelen kunnen zowel verticaal als horizontaal geplaatst worden. Hoewel horizontale panelen een esthetisch mooi effect geven hebben deze panelen een technisch moeilijk verticale voeg om waterdicht te krijgen. Er zijn speciale profielen op de markt om dit op te lossen, maar deze zijn zeker niet goedkoop. Industriebouwers durven hier eenvoudigere oplossingen voor aan te bieden, maar deze zijn niet altijd even waterdicht op termijn.
Bekijk de rest van de artikels
Detail sandwichpaneel hoek met hout

Hebt u vragen, een opmerking of een suggestie? Hebt u iets foutief opgemerkt? Neem dan zeker even contact met ons op.

14 Comments on “Sandwichpanelen”

  1. Dhr.
    wij hebben een houten recreatie bungalo en de gevel willen wij bekleden met sandwich panelen,

    mijn vraag is kan ik de 40mm Dikte gebruiken voor de gevel,, daar ik bang ben dat het anders te zwaar wordt
    ik wil houten latten aanbrengen waar de panelen opgeschroefd worden.

    1. Deze panelen kunnen perfect gebruikt worden om een gevel opnieuw te bekleden. Houten kepers horizontaal aanbrengen gaat zorgen voor een mooie, vlakke achtergrond zodat het eindresultaat een mooie strakke gevel zal geven.
      Sandwichpanelen met verborgen bevestiging zijn pas beschikbaar vanaf 50mm. Het verschil in gewicht met 40mm is minimaal doordat er slechts 10mm isolatie bij komt.

  2. Kan je ook kastjes of planken bevestigen aan een sandwich paneel?
    Met vriendelijke groet c. Den Haan

    1. Een goede vraag welke we voorzichtig moeten beantwoorden: Als het niet teveel weegt kan het mogelijk wel lukken.
      Omdat de binnenplaat van een sandwichpaneel maar 0.45mm dik is, heeft dit maar zeer weinig draagkracht. Een decoratief plankje zouden we nog gerust durven ophangen. Een kastje voor opslag of een plankje waar boeken op komen, dat wordt al kritieker.
      We raden het alleszins niet aan zonder te testen. Het lijkt ons een leuke test, dus mogelijk dat we dit in de toekomst eens gaan avonturieren, maar voorlopig hebben we geen sluitend antwoord.
      De draagkracht van de dunne plaat kan vergroot worden door uiteraard meer bevestigingspunten te gebruiken. Meerdere schroeven verdelen de draagkracht. Een hollewandplug die zich open trekt geniet onze voorkeur omdat deze ook een iets grotere trekkracht creëert.
      Wel waarschuwen we dat op een gegeven moment niet de dikte van de binnenplaat, maar de isolatie zelf een zwak punt kan worden. Wanneer er teveel trekkracht komt, zal ofwel de volledige staalplaat van de isolatie loslaten, of de isolatie zelf zal afscheuren.
      Kort antwoord: We weten niet wat veilig opgehangen kan worden. Op voorhand testen is aangeraden. Indien testen niet mogelijk is, dan zouden we het eerder afraden.

  3. Ik heb een stenen buitenmuur waar tegen de buitenkant niets bevestigd kan worden.
    Kunnen de sandwichpanelen ook aan de binnenkant gemonteerd worden?

    1. Zonder verdere informatie zien we hier geen probleem in. Binnen- of buitenkant maakt voor de panelen geen verschil zolang ze correct geplaatst worden. Bouwtechnisch is het een ander verhaal voor correcte uitvoerig van isolatie en/of waterdichting, maar daar is dus meer info voor nodig.

  4. Hoi, ik heb een vraag…

    Ik heb wat sandwichpanelen over. Kan ik met deze sandwichpanelen een ombouw maken voor mijn houtkachel buiten in mijn veranda? Moet ik eventueel bang zijn dat de isolatie ertussen niet hittebestendig is? Ik hoor u graag…. gr. Lee

    1. Dag Lee,
      de panelen zijn uiteraard gemaakt om te isoleren, maar PIR heeft een bovengrens tussen de 100-150°C. Het lijkt ons dus niet aangewezen om de panelen hiervoor te gebruiken. Indien je eerst een omkasting kan maken die de hoge temperatuur kan afzwakken, kan je de isolatie natuurlijk wel gebruiken om een bijkomende isolerende schil te creëren die je warmtewinst maximaliseert.

  5. Ik ben ook erg benieuwd naar de draagkracht van de sandwichpanelen en wat je zoal aan een sandwichpaneel kan ophangen/bevestigen. Is hier extra informatie over te vinden?

    1. Er is best wel wat extra info, maar weinig dat exact de grenzen vast legt hoeveel draagkracht in kg precies gehaald kan worden.
      Het probleem zit hem in het type bevestiging, manier van uitvoering, dikte van de dragende staalplaat, verlijming van de staalplaat aan de isolatie (delaminatie bij zware lasten is een reëel probleem), doorscheurgrens van de staalplaat,…
      Bijkomend gaat de ene fabrikant naar de andere wijzen wat betreft mogelijke oorzaak van falen indien een opgegeven grens toch verkeerd zou uitlopen en schade zou ontstaan. Door helemaal geen exacte waardes op te geven kan er ook geen discussie ontstaan. Veel fabrikanten geven dan ook vaak aan: ‘op de werf te testen alvorens gebruik’.
      Dus, de info die we wel hebben en kunnen delen, staat samengevat in dit artikel: Leidingen ophangen aan sandwichpanelen of steeldeck

  6. Beste,
    ik overweeg sandwichpanelen te gebruiken om mijn zwembad dicht te leggen. Ik zou de panelen monteren op een aluminium ladderframe, ondersteund door wielen, zodat er een platform wordt gevormd dat opzij kan worden geduwd. Is deze toepassing mogelijk en met welk type van panelen ? (het zwembad is 5×3 m)
    Alvast bedankt,
    Dirk Janssens

    1. Indien je een dragende structuur voorziet maakt de dikte van het paneel weinig uit, tenzij voor je verwarmingskosten. Wel moet je er op letten dat je de Solano coating kiest. Deze is 60 micron dik t.o.v. de standaard 25 micron. Deze is beter chloor bestendig. Dit is wel enkel toegepast op de buitenplaat dan, niet op de binnenplaat (slechts 12 micron standaard). Let dus op hoe je het paneel plaatst. Panelen kunnen ook met de Solano coating aan de binnenzijde gemaakt worden, maar dan moet je een prijsaanvraag met juiste hoeveelheden en wensen mailen, want dan zit je ook met een prijs op maat.

  7. Beste,

    Ik ben van plan om sandwichpanelen te gebruiken om m’n gevel een nieuw uiterlijk te geven en beter te isoleren. Nu heb ik wel een vraag IVM de isolatie. De panelen komen tegen een houten of omega galva profielen,dit zorgt voor een spouw tussen muur en plaat. Neemt dit de isolatie-eigenschappen niet weg? Want moet de onderkant aan het maaiveld niet open zijn ter verluchting tegen schimmels etc?
    Alvast bedankt,
    Anaïs

    1. Indien je de ruimte achter de panelen verlucht met buitenlucht heb je inderdaad een vermindering van isolatiewaarde. Maar, verluchting moet enkel gebeuren indien er vocht achterin kan komen.
      Een bakstenen muur heeft een open spouw verluchting omdat de stenen zelf poreus zijn, waardoor er water naar binnen kan dringen.
      Sandwichpanelen zijn wind en waterdicht. Doorheen de gevel kan er dus geen water achterin geraken. Indien je het dak en de gevel netjes aanwerkt kan er ook langs daar geen vocht tussenin kruipen. Zolang je binnen geen waterlek hebt moet je voor schimmel weinig tot geen angst hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *