Hoekafwerking met plooiwerk - sandwichpaneel naar sandwichpaneel

Alles wat je moet weten in een handig overzicht.

Zoekt u een detail voor afwerking maar staat het hier niet op de pagina?
We helpen graag meedenken en maken er gelijk een tekening van.


Om overgangen tussen sandwichpanelen onderling op een hoek te realiseren wordt vrijwel altijd gebruik gemaakt van plooiwerk in dezelfde kleur als de panelen. Dit geeft steeds een strak resultaat en bij een goede uitvoering zorgt dit ook ineens voor een waterdichte oplossing. Mits wat goede planning, extra werk en doordachte detaillering kan een detail zelfs naar EPB-eisen correct uitgewerkt worden. Zonder (of toch een minimale) koude brug en zelfs luchtdicht. Hieronder volgen vele details en mogelijkheden, elk met hun voor- en nadelen.

Plooiwerk op maat

Volgende regels gelden vrijwel steeds voor alle details:

  • Bij sandwichpanelen met verborgen bevestiging is het belangrijk om met het plooiwerk de noodzakelijk zichtbare schroeven ook te bedekken. Bij overgangen moet namelijk vaak een paneel verzaagd worden waardoor de dieperliggende lip verdwijnt en een schroef door de buitenplaat en zo het volledige paneel getrokken moet worden.
  • De sandwichpanelen worden steeds met een gevulkaniseerde, drukverdelende ring onder de schroefkop vastgeschroefd. Het plooistuk wordt met rivetten of zelfborende staalschroeven geplaatst. Die laatste ook met gevulkaniseerde, drukverdelende ring. Deze schroeven worden vaak met een kleurkapje afgedekt. Een gelakte schroef in de kleur van de panelen is een betere optie.
Image
  • Het plooiwerk heeft steeds twee lippen die aansluiten met de sandwichpanelen. Deze aansluiting moet strak tegen het metaal zitten. Bij het plooien van de afwerkstukken zijn hier wat extra mogelijkheden. Deze zijn wel afhankelijk van de het type plooibank dat gebruikt wordt en de beperkingen ervan:
    • In plaats van een rechte lip kan deze op het einde nog een klein knikje gegeven worden van een enkele mm’s en enkele graden. Bij het aandraaien van de schroef zal het knikje voor wat spanning zorgen en zo de aansluiting verzekeren.
    • In plaats van een klein knikje kan het uiteinde van de lip de volledige 360° omgeplooid worden. Dit zorgt enerzijds dat de kopse zijde van het plaatstaal verdwijnt en anderzijds voor een plaatselijke verdikking aan het uiteinde. Bij het aandraaien van de schroef zal de (minimale) lege ruimte erachter er voor zorgen dat de verdikking tegen het paneel wordt getrokken.

Detail sandwichpanelen niet onder verstek

Dit detail is vooral een weinig intensief detail. Eentje dat gebruikt wordt met volledige panelen die exact tot op de hoek komen. Ook werkt dit detail wanneer het laatste paneel dat op de hoek komt te lang is en afgezaagd moet worden. De tweede helft wordt dan hoek om geplaatst en kan met dit zelfde detail afgewerkt worden. Zo heeft men ook minimaal verlies op de panelen.
Het nadeel van dit detail is de koude brug. De binnenplaat van één van de sandwichpanelen loopt door naar buiten wat de koude kan geleiden. Dit kan eventueel voorkomen worden door:

  • De binnenplaat die tot de buitenzijde reikt plaatselijk te verwijderen zodat de isolatie van het ene paneel in verbinding staat met het andere paneel. De opening tussen beide wordt dan voor de zekerheid opgevuld met expanderende schuim.
  • Ook kunnen de panelen letterlijk op de hoek van de structuur stoppen en starten. De ruimte achter het plooiwerk is dan leeg en kan opgevuld worden met isolatie, maar dit is eerder een theoretische optie en wordt zelden gedaan.

Detail sandwichpaneel onder verstek

Dit detail vergt wat meer aandacht alsook een (sandwich)paneelzaag die onder hoek kan zagen. Om dit te realiseren moet het paneel wel 2x gezaagd worden. Onder 45° in de ene richting en 45° in de andere richting. Met de doorlopende isolatie wordt de koudebrug vermeden. Bij heel precies werk kunnen de panelen exact tegen elkaar geplaatst worden waardoor zelfs expanderende schuim niet meer nodig is.

Met de vorige twee details is het plooistuk minimaal zo breed als de dikte van het sandwichpaneel + de overlap over de schroef heen.
Soms gaat de voorkeur naar een heel slanke en strakke afwerking. Hiervoor zijn enkele oplossingen, maar vaak met een nadeel.

Abonneer en ontvang gratis industriebouw-tips!

Enkel als we echt iets nuttig te zeggen hebben hoor je van ons! Doe dus je voordeel en schrijf je nu in!

Like ons op facebook!

De recentste artikelen, nieuwe producten, knappe realisaties en meer...

Detail sandwichpaneel onder verstek met kleine afwerkhoek - optie 1

Bij dit detail worden de panelen op de hoek niet vastgeschroefd op de structuur maar onderling verbonden. Theoretisch is dit dus geen perfecte optie maar ze wordt wel ooit gebruikt. Bij dit detail is het hulpstaal een geplooid L-profiel van 3mm galva plaat. Dit wordt met meerdere schroeven vastgezet op beide panelen. Door het L-profiel worden de panelen hoek om tegen elkaar getrokken. (Onder de dakrand zit er natuurlijk wel nog een schroef weggewerkt op de hoek.) Het overlappende plooistuk kan met dit detail een stuk smaller gehouden worden. Omdat de panelen niet helemaal correct bevestigd worden tegen de structuur wordt dit detail liever niet gebruikt.

  1. Staalstructuur
  2. Sandwichpaneel
  3. Afwerking
  4. Hulpstaal
  5. Gelakte schroef of rivet
Smalle hoekafwerking bij sandwichwandpanelen

Detail sandwichpaneel onder verstek met kleine afwerkhoek - optie 2

Bij dit detail is direct duidelijk dat de bevestigende schroeven niet recht in het sandwichpaneel zitten. Bovendien steekt het hulpstaal deels doorheen de isolatie. Wanneer de schroeven recht in het paneel worden geschroefd zal deze onder 45° op het staal aankomen en zo bijna onmogelijk ingeschroefd kunnen worden. Om zeker te zijn dat de schroef netjes in het staal trekt moet er eerst zorgvuldig voorgeboord worden. Doordat er wat speling op de rondel van de schroef zit kan deze de schuinte van de schroef grotendeels opvangen. De waterdichting van de rondel met gevulkaniseerd EPDM gaat niet ideaal zijn, maar gezien deze achter de afwerking zit zou hier sowieso geen water aan mogen komen en is een niet zo optimale dichting nog aanvaardbaar.

Het spreekt voor zich dat dit detail eerder wat ervaring met sandwichpanelen en afwerking vraagt of vooral veel vertrouwen in de kwaliteiten van de uitvoerder.

Detail sandwichpaneel met kleine afwerkhoek - optie 3

Het is theoretisch perfect mogelijk om met één korte en één lange zijde te werken. Hierbij moet wel een extra stalen plaat tussen de isolatie gestoken worden wat weer voor een koude brug kan zorgen. Hoe smaller het plooistuk, hoe groter de kans op de koude brug. Door de binnenplaat van het ene paneel te verwijderen is het mogelijk om met geëxpandeerd schuim de isolatie te laten doorlopen.

  1. Staalstructuur
  2. Sandwichpaneel
  3. Afwerking
  4. Hulpstaal
  5. Schroef sandwichpaneel
  6. Gelakte schroef of rivet
  7. Verwijderde binnenplaat
Detail ongelijke afwerking op hoek bij sandwichpanelen

MATERIAALGIDSEN & KWALITATIEVE BOUWMATERIALEN

Gedetailleerde uitleg bij elk proces in industriebouw.

Bekijk alle artikels
Ga naar de webshop

Detail sandwichpaneel met binnenhoek optie 1

Het nadeel aan dit detail is dat er een kleine opstaande hoek ontstaat waar de schroefkoppen achter verdwijnen. Bovendien moet met een (sandwich)paneelzaag 2x gezaagd worden onder een hoek van 45°. De isolatie loopt echter netjes door en de afwerking is relatief smal.

Detail sandwichpaneel met binnenhoek optie 2

Bij dit detail kan gewerkt worden met een vol paneel dat toekomt in de hoek en waarvan de lip wordt afgezaagd. Of er kan gewerkt worden met een paneel dat moet ingekort worden. Het vertrekkende paneel moet echter een nieuw paneel zijn met verzonken gedeelte. Enkel zo kunnen alle schroeven verdwijnen in het detail zodat de afwerking vlak blijft.
Wel moet een deel van de buitenplaat verwijderd worden en de opening opgevuld met expanderend om de isolerende laag te kunnen laten doorlopen. Tijdens de plaatsing moet wel netjes uitgemeten worden waar de schroeven in de eerste plaat gezet worden, deze moeten namelijk net achter de voorzijde van het andere paneel vallen.

  1. Staalstructuur
  2. Sandwichpaneel
  3. Afwerking
  4. Hulpstaal
  5. Schroef sandwichpaneel
  6. Gelakte schroef of rivet
  7. Lip verwijderd
  8. Buitenplaat plaatselijk verwijderd
Plooiwerk op binnenhoek van sandwichpanelen

Voorbeelden

Dorpel of druiplijst en hoekafwerking bij sandwichpanelen

Afwerking op buitenhoek met verborgen bevestiging

Binnenhoek afgewerkt met plooiwerk bij sandwichpanelen

Afwerking op binnenhoek

Wat extra woorden

Het plaatsen van afwerking is geen wetenschap. Er zijn wat punten om rekening mee te houden, maar verder is afwerking perfect op maat te plooien. Voor elke situatie zijn dus vaak meerdere oplossingen en mogelijkheden te bedenken. De perfecte oplossing is er mogelijk niet altijd, dan wordt het een kwestie van eliminatie en de beste optie over te houden. Bovenstaand zijn verschillende standaarddetails uitgewerkt die vaak kunnen voorkomen, maar ook deze hebben soms duidelijk voor- of nadelen.

Om tijd te winnen wordt plooiwerk vaak in één stuk gemaakt, zo moet er maar 1x geplaatst en geschroefd worden. Er kunnen echter perfect situaties voordoen waar het mogelijk strakker en netter is om met twee delen te werken. Vaak gaat het dan om een dieper liggend stuk dat een aanslag creëert om het tweede stuk op vast te zetten. Dit kost meer tijd en kan dus qua budget een struikelpunt zijn.

Zoekt u een detail voor afwerking maar staat het hier niet op de pagina?
We helpen graag meedenken en maken er gelijk een tekening van.

Hebt u vragen, een opmerking of een suggestie? Hebt u iets foutief opgemerkt? Neem dan zeker even contact met ons op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *